13-17 жовтня 390 учасників із 147 національних Біблійних Товариств зібралися на шестиденний захід в Егмонд-ан-Зе для участі у 10-ій Всесвітній Асамблеї Об’єднаних Біблійних Товариств (ОБТ). «Боже Слово: Примирення для світу» – такою була тема зустрічі. Останнього дня учасники переважною більшістю голосів погодили Декларацію Асамблеї. Декларація Асамблеї була розроблена як відповідь на виклики сучасності. В основі її лягли сім основних напрямків:

  • переклад Біблії;
  • поширення друкованих видань;
  • дослідження Біблії;
  • створення кваліфікованих працівників;
  • служіння спільнотам діаспор;
  • життєздатність та спроможність біблійної місії;
  • цифрова трансформація.

Спільнота ОБТ погодила, що її спільні зусилля у біблійному служінні мають обов’язково бути пов’язані із перекладом, друком, поширенням та заохоченням до читання Біблії. У своїй Декларації вони знову підкреслили, що усі без виключення Біблійні Товариства є вмотивованими та уповноваженими словами Ісуса з Його Великого доручення (Матв. 28:18-20), які відкривають усім людям можливість зустрітися з Богом завдяки Його Слову. «Біблія для кожної людини» – саме так звучить основний постулат ОБТ.

Елейн Дункан, Голова Ради Спільноти ОБТ, відмітила: «Мене дуже підбадьорив дух співпраці та єдності, яким було пронизано усі аспекти Всесвітньої Асамблеї 2023. Разом з цим кожне Біблійне Товариства отримало завдання втілити основні напрямки служіння у їх власному контексті, з їх унікальними поєднаннями викликів та можливостей їх подолання, шукаючи власні шляхи інтеграції основних напрямків біблійної місії. Однією з найпрекрасніших частини світової спільноти є наше спільне бачення майбутнього: кожен з нас виконує свою роль у досягненні спільної місії – зробити заяву «Біблія для кожної людини» виконаною!».

Преподобний Дірк Геверс, Генеральний секретар ОБТ, сказав: «Мені було надзвичайно приємно приєднатися до всіх братів та сестер Спільноти ОБТ на Всесвітній Асамблеї 2023. Це був надзвичайно конструктивний та продуктивний час обговорення, спілкування та молитовного споглядання у майбутнє. Декларація Асамблеї мала дати конкретні поради у намаганні відкрити доступ до Слова Божого кожні людині. Ця Декларація стала можливою завдяки конструктивному діалогу між різноманітними культурами та християнськими конфесіями, який відбувся під час Всесвітньої Асамблеї 2023».

Всесвітня Асамблея проводиться кожні 5-8 років і збирає лідерів національних Біблійних Товариств, представників церков та основних партнерських організацій, щоб подякувати Богові за успіхи у досягненні біблійної місії та спланувати майбутні шляхи розвитку.

Загальна статистика роботи ОБТ

Результати діяльності у 2022 році

Завдяки зусиллям Біблійних Товариств та інших організацій задіяних у перекладі Слова Божого у 2022 році Біблію було перекладено 733 мовами, якими розмовляє близько 5,9 млрд. людей. Понад 70% з них було перекладено саме Спільнотою ОБТ.

Поширення Біблії у 2016-2022 роках

Загалом у 2022 році було поширено 166,4 млн. примірників Слова Божого (Біблії, Нові Завіти, окремі частини Писання). Це у 5 разів більше ніж у 2021 році, таким чином наблизившись до кількості поширення біблійної літератури напередодні пандемії. Усе це свідчить про зростаючий та постійний інтерес до трансформуючої сили Писання та рішучість Біблійних Товариств поширювати звістку надії, що дарує Слово Боже, посттравматичному світу. Натоміть кількість завантажень цифрової Біблії постійно зростала впродовж цього часу.
У 2022 році 28% усіх поширених Біблій були цифровими, тоді як у 2021 році лише 21%.
З часу проведення останньої Всесвітньої Асамблеї, усі Біблійні Товариства загалом поширили майже 1,95 млрд. примірників біблійної літератури, включно 250,2 млн. примірників Біблії.

Переклади Біблії у 2016-2022 роках

У 2022 році Біблійні Товариства завершили переклади Біблії 81 мовою для 723 млн. мовців.
100 млн. людей вперше отримали змогу читати Біблію своєю рідною мовою.
З-поміж 57 вперше опублікованих видань у 2022 році, 14 припадає саме на переклад повної Біблії.
З 2016 по 2022 роки Біблійні Товариства ініціювали переклади 373 мовами для 3,2 млрд. мовців.
Наразі робота по перекладах продовжується. Існуючі 3776 мов (більше половини наявних у світі мов), якими спілкується близько 200 млн. мовців, досі не мають Писання взагалі, а 1,5 млрд. людей ще не мають повної Біблії.